Đề thi chọn học sinh giỏi cấp Huyện môn Tiếng Anh Lớp 9 (Có đáp án) - Năm học 2015-2016 - Trường THCS Đỗ Động

Đề thi chọn học sinh giỏi cấp Huyện môn Tiếng Anh Lớp 9 (Có đáp án) - Năm học 2015-2016 - Trường THCS Đỗ Động

THE FOUR SEASONS

Springtime full of fresh new things. The trees(1) .very green. April showers fill the earth, with sunshine warm in (2) . Seasons come and seasons go, changing all the time.

Summertime and sunshine, with (3) . and sea so blue, warm breezes blow, as fields do grow. The sun (4) hot in summer. Seasons come and (5) . go, changing all the time.

Autumn leaves are painted gold, the (6) . all shed the leaves, breezes blow a little cold with(7) orange seas. Seasons come and seasons go, changing (8) the time.

Winter white and snowing bright. The trees have lost their (9) ., breezes cold and frosty toes. The (10) .is here. Seasons come and seasons go, changing all the time.

 

doc 9 trang Người đăng Đăng Hải Ngày đăng 25/05/2024 Lượt xem 38Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi chọn học sinh giỏi cấp Huyện môn Tiếng Anh Lớp 9 (Có đáp án) - Năm học 2015-2016 - Trường THCS Đỗ Động", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
PHÒNG GD&ĐT THANH OAI
TRƯỜNG THCS ĐỖ ĐỘNG
--------------
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN
NĂM HỌC: 2015 – 2016
MÔN: TIẾNG ANH 9
(Thời gian làm bài: 120 phút)
PART ONE: LISTENING
Listen and fill in the blank with ONE word. (2.0 pts)
THE FOUR SEASONS
Springtime full of fresh new things. The trees(1).very green. April showers fill the earth, with sunshine warm in (2). Seasons come and seasons go, changing all the time.
Summertime and sunshine, with (3).  and sea so blue, warm breezes blow, as fields do grow. The sun (4)hot in summer. Seasons come and (5). go, changing all the time.
Autumn leaves are painted gold, the (6). all shed the leaves, breezes blow a little cold with(7)orange seas. Seasons come and seasons go, changing (8) the time.
Winter white and snowing bright. The trees have lost their (9)., breezes cold and frosty toes. The (10)..is here. Seasons come and seasons go, changing all the time.
Write your answers here:
1 ..
2........................
3........................
4........................
5.......................
6 ..
7........................
8........................
9........................
10.....................
PART 2. Phonology
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other. (1.0 pts)
1.
A. hobby
B. honest
C. humor
D. hole
2.
A. flood
B. typhoon
C. groom
D. balloon
3.
A. fly
B. hobby
C. energy
D. ordinary
4.
A. garbage
B. garage
C. sewage
D. carriage
5.
A. exchange
B. champagne
C. teacher
D. children
II. Choose the word that has a different stress pattern from the others. (1.0 pts)
1.
A. appliance
B. activity
C. adventure
D. average
2.
A. favorite
B. government
C. influence
D. identify
3.
A. economic
B. volcanic
C.disappointed
D. scientific
4.
A. reputation
B. description
C. suggestion
D. pollution
5.
A. magazine
B. pictures
C. documentary
D. entertain
PART 3- Grammar and vocabulary.
I. Choose the word or phrase which best complete each sentence. (2.0 pts)
1. Hung.go fishing with his uncle when he lived in the countryside.
A. used to
B. is used to
C has used to
D. who used to
2. If I ..you, I'd take some rest before the game tomorrow
A. am
B. could be
C. were
D. would be
3. You have never been to Ha Long Bay,..?
A. have you
B. haven't you
C. you have
D. you haven't
4. If only I play the guitar as well as you.
A. would
B. shall
C. could
D. might
5. There's no need to be nervous. You're quite capable. your final exam.
A. of passing
B. passing
C. to pass
D. pass
6. As she arrived at the theatre, she remembered that sheto meet a friend somewhere else
A. promised
B. had promised
C. has promised
D. promised
7. "Does Jack know about your project". "Yes, I told him.to do"
A. what was I planning
B. what I have planned
C. what did I plan
D what I was planning
8. If you have finished the test, youthe room
A. would
B. may leave
C. may be leaving
D. could leave
9. I wish you me how to do this exercise
A. can help
B. will help
C. could help
D. should help
10. The children..to the zoo.
A. were enjoyed taken B. enjoyed being taken C. were enjoyed taking D enjoyed taking
II. Supply the correct form of the verbs in brackets to complete the sentences below. (1pt)
 1. He wishes that he (be).. a famous designer one day. 
 2. The car needs repairing. It (buy).....two days ago.
 3. You (stop).by a policeman if you try to cross the road now.
 4. I’m very fond of Jane, but I (not see).much of her recently.
 5. We are going to have our house (repair) next month.
III. Fill in the blank with a suitable preposition to complete the sentences below. (1pt)
 1. Nam isn’t here at the moment. He’ll be back ....a few minutes.
 2. Sales of jeans went .... and the storekeepers got a lot of money.
 3. The teacher divided the class....two groups.
 4. Everybody was very surprised.the news on the TV this morning.
 5. Miss Lan’s school is preparing the coming Teacher’s Day.

IV. Give the correct form of the words in brackets. (2.0 pts)
1. He is interested in the  of old building (preserve).
2. Don't depend on him; he's a very .. person. (rely).
3. Rob was dismissed after being told by histhat he must leave in a month's time. (employ)
4. He's quite an person. He plays lots of sport and goes running everyday. (energy) 
5. English is aeasy language for Swedes to learn. (compare) 
6. I think it's veryof him to expect us to work over time every night this week. (reason)
7. His boss told him off because he had behaved .. (responsible)
8. She left school with good . (qualify) 
9. She has one of the biggest  in Britain. (collect)
10. Sorry about the mistakes, I . the instructions you gave me . (understand)
PART 4. READING
I. Read the following passage and the decide which option A,B,C or D best fits each space. (2.0 pts)
 Have you ever stopped (1) why people give each (2).. eggs at Easter ? - The Christian festival of Easter celebrates the return of Christ from the dead, but the festival is actually name (3).. the goddess of the sun, Eostre, whose name is taken from the East where she (4).. In very ancient times, Easter was a celebration that winter was (5) and that a new life was about to begin . The rabbit , (6).. to the number of young it produces, it the symbol of life. In some parts of the world, the rabbit leaves large (7) .. of eggs (another symbol of new life ) in the garden and children have to find as many as they can . This is very (8). Christmas when Santa Claus leave presents for individual children. At Easter children have to be independent and (9) after themselves . In this (10).. the hunt for Easter eggs presents the need for young people to go out in to the world and make their own fortune. 
1. A. to wonder
B. wondering
C. wonder 
D. wander
2. A. else
B. person
C. others 
D. other
3. A. for 
B. about
C. after
D. with
4. A. goes
B. sets
C . rises
D. raises
5. A. finish
B. conclusion
C. up 
D. over
6. A. as
B. since
C. due
D. because
7. A. numbers
B. sums
C. fingures
D. totals
8. A. like
B. unlike
C. different
D. similar
9. A. take
B. get
C. look
D. carry
10. A. day
B. way
C. habit
D. time
II. Read the passage carefully and choose the best answer to the questions below. (1.0 pts)
 During the teenage years, many young people can at times be difficult to talk to .They often seem to dislike being questioned. They may seem unwilling to talk about their work in school. This is a normal development at this age, though it can be very hard for parents to understand. It is part of becoming independent of teenagers trying to be adult while they are still growing up. Young people are usually more willing to talk if they believe that questions are asked out of real interest and not because people are trying to check up on them.
Parents should do their best to talk to their sons and daughters about school work and future plant but should not push them to talk if they don't want to . Parents should also watch for the danger signs: some young people in trying to be adult may experiment with sex, drugs, alcohol, or smoking. Parents need to watch for any signs of unusual behaviour which may be connected with these and get help if necessary.
1..This passage is taken from a 
A. handbook for parents 	B. school timetable
C. teenage magazine. 	C. book for children
2. Why do adults sometimes find teenagers difficult to talk to. 
A. because most teenagers are quiet	
B. because teenagers don't want to talk to other people.
C. because teenagers think adults are not honest 
D. because most teenagers hate adults.
3. When can you expect young people to be more talkative than usual.
A. When people talk to them because they are really interested and not just checking on them. 
B. When adults give them a lot money to spend.
C. When adults talk to them about something other than their work in school.
D. When adults talk to them about sex, alcohol and drugs.
4. Some teenagers experiment with drinking bad smoking because 
A. cigarettes and alcohol are available everywhere.
B. cigarettes and alcohol are cheap 
C. women like smoking and drinking men 
D. they regard them as a mark of adulthood
5. The word BEHAVIOUR in the passage most nearly means
A. feeling 	B. manners
C.activities 	D. reaction.
 III. Fill in the blanks in the following passage with ONE suitable word. (2.0 pts)
Watching Television and going for a walk are the most popular leisure (1)................. in Britain. But although longer holidays and shorter working hours have given people more free (2) ............, women generally have less free time (3)............ men, because they spend time (4)................. domestic work, shopping and childcare ..
 Surveys showed that more men (5).................. newspapers than women, and (6).............. slightly higher proportion of adult read Sunday newspapers than read (7).................... morning national newspaper.
 More people are taking holidays abroad (8)............... 1971 only 36 percent of (9).............. in Britain had been abroad on holiday; but by 1983 this proportion had (10)................. to 62 percent, nearly fifteen million people.
PART 5. WRITING
I. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting. (1.0 pts)
1. They asked me what did happen last night, but I was unable to tell them. 
	A	 B	 C	 D
2. Air pollution, together with littering, are causing many problems in our large, industrial 
 A B	 C	 D
cities today.
3. These televisions are quite popular in Europe, but those ones are not.
	 A	 B C D
4. Nora hardly never misses an opportunity to play in the tennis tournaments.
	 A	 B	 C D
5. Many people believe that New York is the most great city in America.
 A	 B	 C D
II. Rewrite these sentences, beginning with the words given in such a way that they remain the same meaning as the old ones. (2.0 pts)
1. The last time Henry smoked a cigarette was in 2005.
=> Henry hasn’t
2. Jack is stopped by the police because he passes the speed limit.
=> If .
3. Bill and Peter are too young to ride motor-cycles.
=> Bill and Peter are not..
4. The flood was so high that they had to live on the roofs.
=> It was such
5. This winter is colder than the last winter.
=> The last winter
6. People all over the country have helped the poor people in the flood region.
=> The poor people
7. It’s cold in the morning, so the children go to school in heavy clothes.
=> Because of
8. David has read a lot of books, however, he cannot find a good solution.
=> Although..
9. Nothing was done about it.
=> Nobody ...................................... ........................... ...................................................
10. It is not a habit of mine to sleep in the afternoon.
=> I am .......................................................................................................................
III. Write a short passage of argument (about 100- 120 words) to persuade your friends to wear uniform when they are at school. (2.0pts)
--- The End---
HƯỚNG DẪN CHẤM THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH LỚP 9
PART ONE: LISTENING:
Listen and fill in the blank with ONE word. (2.0 pts)
1. are
2. Spring
3. sky
4. so
5. seasons
6. trees
7. sunset
8. all
9. leaves
10. wintertime
Part 2. Phonology.
I. 1.0 point (0.2x5) 
1. B
2. A
3. A
4. B
5.B.
II. 1.0 point (0.2x5) 
1. D
2. D
3. B
4. A
5.B.
Part 3. Grammar and vocabulary.
I. 2.0 points (0.2x5) 
1. A
2.C
3.A
4.C
5.A
6.B;
7.D
8.B
9.C
10.B
II. (5 ×0,2 =1pt)
 1. be -> would be 2. buy -> was bought 3. stop -> will be stopped 
 4. not see -> haven’t seen 5. repair -> repaired 
III. (0,5× 0,2 = 1 pt)
 1. in 2. up 3. into 4. at 5. for
IV. 2.0 points (0.2x5) 
1. preservation
4. energetic
7. irresponsibly
2. unreliable
5. comparatively
8. qualifications
3. employer
6. unreasonable
9. collections


10. misunderstood
Part 4. Reading.
I. 2.0 points (0.2x5) 
1. A
2.D
3.C
4.C
5.D
6.C
7.A
8.A
9.C
10.B
II. 1.0 point (0.2x5) 
1.A
2.
3.A
4.D
5.B
III. 2.0 points (0.2x5) 
1. activities 2. time 3. than 4. on 5. read 6. a 7. daily 8. in 9. adults 10. risen
Part 5. Writing.
I. 1.0 points (one point for each correct answer) (0,2x5)
1. A
2. B
3. C
4. A
5. C
II. Rewrite these sentences, beginning with the words given in such a way that they remain the same meaning as the old ones. (2.0 pts) (0.2x5) 
1. Henry hasn’t smoked any cigarette since 2005. 
2. If Jack didn’t pass the speed limit, he wouldn’t be stopped by the police.
3. Bill and Peter are not old enough to ride motor-cycles.
4. It was such a high flood that they had to live on the roofs.
5. The last winter is/was not so/as cold as this winter.
Or: The last winter is/was warmer than this winter.
6. The poor people in the flood region have been helped by people all over the country.
7. Because of the cold morning, children go to school in heavy clothes.
8. Although David has read a lot of books, he cannot find a good solution
9. Nobody did anything about it.
10. I am not in the habit of sleeping in the afternoon.
III. Write a short passage of argument (about 100- 120 words) to persuade your friends wear uniform when they are at school. (2 pts)
Bài viết đảm bảo được những nội dung sau:
Đúng chủ đề.
Đảm bảo nội dung.
Đúng chính tả và ngữ pháp.
Diễn đạt ý trôi chảy có kết nối ý.

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_chon_hoc_sinh_gioi_cap_huyen_mon_tieng_anh_lop_9_co_d.doc