Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 – THCS môn thi: Tiếng Anh

Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 – THCS môn thi: Tiếng Anh

I. Trắc nghiệm (4 điểm)

1. If Hoa ____ rich, she would travel around the world.

 A. is B. was C. were D. been

2. Ba ____ a new bicycle recently.

 A. bought B. buying C. buy D. has bought

3. Nam ____ speaks Chinese but also speaks Japanese.

 A. not only B. so C. only D. can

4. It is raining very hard ____ we can't go camping.

 A. so B. so that C. more over D. however

5. Miss Hoa ____ sing very well is Nam's mother.

 A. which B. whom C. who D. where

6. Hung enjoys ____ fishing and boating.

 A. to go B. go C. going D. went

7. She asked me where I ____ from.

 A. come B. coming C. came D. to come

8. The Ao Dai is the traditional dress of ______ women.

 A. Chinese B. Vietnamese C. Japanese D. English

9. She loves to watch the star ____ night.

 A. in B. at C. on D. from

10. We must finish our project _____.

 A. on time B. in time C. yesterday D. time

 

doc 24 trang Người đăng honghoa45 Ngày đăng 14/05/2020 Lượt xem 317Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Đề thi chọn học sinh giỏi lớp 9 – THCS môn thi: Tiếng Anh", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 – THCS
Môn thi: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề )
 ĐỀ 6
I. Trắc nghiệm (4 điểm)
1. If Hoa ____ rich, she would travel around the world.
	A. is	B. was	C. were	D. been
2. Ba ____ a new bicycle recently.
	A. bought	B. buying	C. buy	D. has bought 
3. Nam ____ speaks Chinese but also speaks Japanese.
	A. not only	B. so	C. only	D. can
4. It is raining very hard ____ we can't go camping.
	A. so	B. so that	C. more over	D. however
5. Miss Hoa ____ sing very well is Nam's mother.
	A. which	B. whom	C. who	D. where 
6. Hung enjoys ____ fishing and boating.
	A. to go	B. go	C. going	D. went
7. She asked me where I ____ from.
	A. come	B. coming	C. came	D. to come
8. The Ao Dai is the traditional dress of ______ women.
	A. Chinese	B. Vietnamese	C. Japanese	D. English
9. She loves to watch the star ____ night.
	A. in	B. at	C. on	D. from
10. We must finish our project _____.
	A. on time	B. in time	C. yesterday	D. time
ii. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (4 điểm)
1. I (not/eat) any thing yesterday because I (not/feel) hungry.
2. The glasses look very clean. ____ you (wash) them ?
3. Why ____ Long (not/ want) to play soccer last sunday ?
4. I don't know Hung's sister. I (never/meet) her.
5. If more and more trees (die), the climate (change).
6. What she (do) if it rains ?
7. I like (play) soccer on sunday.
8. Hoa prefer (listen) to music to watching T.V.
iii. Viết lại câu sau sao cho nghĩa không đổi (4 điểm)
1. They have found oil in the Antarctic.
	Oil ..
2. Some one gave Mary this present an hour ago.
	Mary
3. They told me that our teacher was sick.
	I ..
4. Lan has to stay in bed because she is sick.
	She wishes 
5. She went to school by bicycle.
	She..
6. Last week my class took a bus to the countryside.
	Last week my class 
7. This bicycle is more expensive than that one.
	That bicycle is .
8. "How often do you want the rent?" Nam asked.
	Nam asked her 
9 "Does the flat have central heating?".
	She asked me .
10. Has some one repaired this telephone ?
	Has this telephone .?
iv. Điền giới từ vào các chỗ trống (4 điểm)
1. Mr Thanh leaves Ha Noi ___ 2 p.m.
2. He arrives in Singapore ___ Monday evening.
3. On tuesday morning, there is a meeting ___ 11 a.m and 1 p.m.
4. Mr Thanh has appointments ___ 10 p.m.
5. He returns to the hotel ___ 11 p.m.
6. We walk ___ half an hour to reach the waterfall.
7. They planned o have the trip ___ June.
8. She loves to watch the stars ___ night.
9. Good bye ! See you ___ Monday.
10. The bus collect us ___ the morning.
v. Đọc đoạn văn sau. Điền vào chỗ trống bằng những từ sau (4 điểm)
	newspaper	radio	T.V	 	 website	program
	magazines	emails	information	 chats	news
	There are four people in my family. Each of us has a different hobby. My dad likes reading _(1)_ he can get the latest _(2)_ every morning. However my mom enjoys watching _(3)_ and reading _(4)_. Mom often spends hours reading articles about fashion and cooking. Unlike my mom and dad, my brother only loves exploring _(5)_ about airplanes. He spends most of his freetime getting _(6)_ about the history and development of aircraft. He also writes _(7)_ or _(8)_ with his friends about his hobby. For me, I am really interested in listening to music. I love listening to music on the FM _(9)_ I also like music _(10)_ on T.V on sundays. What about you ? What is your hobby ?
1) ___________________	6)_____________________
	2) ___________________	7)_____________________
	3) ___________________	8)_____________________
	4) ___________________	9)_____________________
	5) ___________________	10_____________________
ĐÁP ÁN ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI
Môn Anh 9 
 ĐỀ 6
I. Trắc nghiệm (4 điểm)
	Mỗi ý đúng 0,4 điểm
	1. C	2. D	3. A	4. A	5. C
	6. C	7. C	8. B	9. B	10. A
II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (4 điểm)
	Mỗi động từ đúng 0,4 điểm
1. didn't eat . didn't feel 
2. Have you washed ?
3. Why didn't Long want .?
4. have never meet ..
5. die .will change .
6. what will she do ?
7. playing
8. listening
III. Viết lại câu sau sao cho nghĩa không đổi (4 điểm)
1. Oil have been found in the Antarctic.
2. Mary was given this present an hour ago. 
3. I was told that our teacher was sick.
4. She wishes she weren't sick.
5. She rode a bike to school.
6. Last week my class went to the countryside by bus.
7. That bicycle isn't as expensive as this one.
8. Nam asked her how often she wants the rent.
9. She asked me if the flat had the central heating. 
10. Has this telephone been repaired?
IV. Điền giới từ vào các chỗ trống (4 điểm)
	1. at	2. on	3. between	4. at 	5. at
	6. for	7. in	8. at	9. on	10. in
V. Đọc đoạn văn sau. Điền vào chỗ trống bằng những từ sau (4 điểm)
	1. newspaper	 2. news	 3. T.V	 4. magazines 5. website	6. information 	 7. emails	 8. chats	 9. radio	 10.program
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 – THCS 
Môn thi: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề )
§Ò Sè 7
Question 1: Supply the correct form of the verb in brackets.
1. He (work) hard all the week, but today he (have) a good time at home.
2. There (be) a lot of changes since computers (invent).
3. The house where the dead man (find) is being guarded by the police to prevent it from being entered.
4. This is only one of his poems that (be) worth reading.
5. When I came to school, everybody (be) there.
Question 2: Fill each of the numbered blank spaces with the most suitable preposition.
1. The old man was standing there ...... the street corner waiting ...... someone.
2. His story was of no interest .... us.
3. You must not fail to thank him ....... all he has done ........ us.
Question 3: Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only ONE word in each space.
In Britain there is a ..1.. now which people call Mother’s Day. In the old days, many girls from working-class families in towns and cities and from farmers’ families in the country worked in rich houses. They had to do all the .2.. and their working day was usually very long, they often worked on ..3.., too. Once a year, it was usually 4.. Sunday in March, they could visit their mothers. They went home on that day and 5. presents for their mothers and for other members of their families. They could stay at home only one day, and 6 they went back to their work. People call that day Mothering Day or Mothering 7 . Later, workers at the factories and girls who worked in the houses of rich families received one free day a month, and Mothering Day became Mother’s Day. It .8.. the last Sunday in March.
Question 4: Read the text below then choose the right sentence a, b, c or d.
My house
My name is Mary and two years ago I bought a nice house to live in on my holidays. I work in the museum in London but I love to spend my holidays in the country, in the open air, near the sea.
I’m happy to have a house near the sea. It is rather far from London and I usually drive there for three hours. It’s an old house, about 100 years old, and it’s very small but very clean and comfortable. There are two bedrooms upstairs but no bathroom. The bathroom is downstairs next to the kitchen and there is a living- room where there is a lovely old fireplace. In the living-room there are eight very old pictures - portraits of the people who lived in the house many years ago. Some of my friends are afraid of them, they think that these dead people visit the house at night. But I don’t think so. I’m never afraid in my house, but always happy.
There is a garden in front of the house. The garden goes down to the sea and in spring and summer there are flowers everywhere. Behind my house there are old apple trees and every autumn I have got a lot of nice red apples I often give them to my friends as birthday presents. They are really great!
I live alone with my dog, Rex, but we have a lot of visitors. My city friends come to see me very often and we have a lot of fun together. They are always welcome! Every year we celebrate Halloween and Christmas there.
I love my house for many reasons: the garden, the flowers, the fire in the winter, but the best thing is the sea-view from my bedroom window. I enjoy the sea. 
When my holidays are over I must go back to London, so I leave my house for London. I’m never happy to the back in London. I think that someday I will leave my work and live in my country house for all my life.
a) Mary likes to go the country in summer when she is on holidays.
b) Mary bought a new house near the sea , it is only two years old.
c) Mary is a teacherand she works in a London primary school.
d) Mary hasn’t got a car and goes to her house near the sea by plane.
a) Mary bought a house near the sea and every week- end walks there for three hours.
b) Mary can’t drive a car.
c) There is no bathroom upstairs in Mary’s house.
d) There are ten bedrooms in Mary’s house, they are down- stairs.
a) There is a fireplace in Mary’s house, it is in the kitchen and Mary cooks food on fire.
b) Some Mary’s friends are afraid of the old pictures in the living- room.
c) Everyone who visits Mary’s house like the old pictures in the the living-room.
d) Mary doesn’t know what the people who lived in her house many years ago looked like.
a) Mary always happy her new country house.
b) There are no flowers in Mary’s garden because her house is near the sea.
c) Mary always give red apples to her friends because she doesn’t like red apples.
d) Mary’s house is rather old -100 hundred years. but the apple trees are young- Mary plented them a year ago.
a) Mary has got a big family.
b) Mary is happy to see her fiends in the country house only Chrismas and Haloween.
c) There is a window in Mary’s bedroom.
d) Mary has got a pet, it’s Rex , a nice and clever cat.
a) Mary hasn’t got any flowers in her garden, she has got only apple - trees.
b) Mary never gose to her new house in winter.
c) Mary is always happy when she leaves her new house for London.
d) Mary would like to live in her house for all her life.
Question 5: Fill in the blank with the right word given say, tell, speak, talk.
I am going to .............. a few words about the recent film festival.
What did you ............... ?
What did he ............... about it ?
John ............. he would be waiting for us.
Michael ............ me to ............. in the discussion.
............... lounder, I can hardly hear you.
He ............. much, but ............ little.
Question 6: Rewrite each sentence, beginning as shown, so the meaning stays the same.
1. He never has enough money.
 He always . 
2. All the other witnesses were called before Mr Nam.
 Mr Nam was .
3. You can leave only when I tell you.
 Until . 
4. Minh went home before I arrived.
 Wh ... 
 * 2 câu đúng ( D G ): 3 điểm
 3 câu đúng ( D G A ): 6 điểm
 4 câu đúng ( D G A F ): 9 điểm
 5 câu đúng ( D G A F I ): 12 điểm
 6 câu đúng ( D G A F I H ): 14 điểm
 7 câu đúng ng ( D G A F I H B): 16 điểm
 8 câu đúng ( D G A F I H B E): 18 điểm
 9 câu đúng ( D G A F I H B E C): 20 điểm
	II. 20 điểm: 2 điểm cho một từ đúng
 	1. refusal	2. pollution	3. thoughtless	4. neighborhood	5. action
	6. suggestions	7. made	8. politely	9. successful	10. advice
	III. 20 điểm: 2 điểm cho một câu trả lời đúng 
	1. F	2. T	3. F	4. T	5. F
	6. F	7. T	8. F	9. N	10. T
D. WRITING:
 I. Cloze test: 
 20 điểm : 2,5 điểm cho một câu đúng 
1.of 	5.which / that	
2.or	6. sources
3.how 	7. found
4.polluted 	8. there
 II. Building sentences : 
 25 điểm: 2,5 điểm cho một câu đúng 
	1/ Learning a foreign language is necessary for us to get a good job.
2/ I spoke to the man whose wife was injured in the accident.
3/ My family and I spent two months planning our summer holiday.
4/ The driver stopped his car in time to save the child.
5/ Boxing is too dangerous for her to play , isn’t it ?
6/ If I were younger ,I would learn how to drive a car .
7/ Of all the hotels in town, the Royal Hotel is the most comfortable. 
8/ He has tried to stop smoking many times but he has never succeeded
9/ I hope my English will considerably improve at the end of the ( this ) course .
10/ It is difficult to prevent people from parking here.
 III. Sentence transformation: 
 25 điểm: 2,5 điểm cho một câu đúng 
1/ We have written to each other for six years .
2/ Customers are requested not to smoke in this area of the restaurant.
3/ Can you take care of my cat while I’m on holiday?
4/ He took up Yoga in order to relax.
5/ The house was bought by my grandfather many years ago .
6/ Life in rural areas is healthier than life in urban areas .
7/ It was too late to do anything. / It was too late for anything to be done.
8/ He felt better because of her presence .
9/ He used to play football in the school team when he was a school boy.
10) The man wanted to know how he could use that machine.
E. LISTENING : 
 I. 10 điểm: 2 điểm cho một câu trả lời đúng 
1. b	2.a	3.c	4.c	5.c
 II. 10 điểm: 2,5 điểm cho một câu trả lời đúng 
1/ They wanted to build a car park ( for their new supermarket )
2/ They offered her Ê125,000 at first.
3/ She is too old and she hasn’t got any children.
4/ Yes, she was.
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 – THCS 
Môn thi: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phút ( Không kể thời gian giao đề )
§Ò Sè 10
Question 1: Supply the correct form of the verb in brackets.
1. He (work) hard all the week, but today he (have) a good time at home.
2. There (be) a lot of changes since computers (invent)
3. The house where the dead man (find) is being guarded by the police to prevent it from (enter).
4. This is only one of his poems that (be) worth reading.
5. When I came to school, everybody (be) there.
6. When she (know) me for years, she invited me to tea.
7. I (tell) a lie if I said that I (like) you.
8. I hope it (not rain) when the bride (leave) the church tomorrow.
9. You are (take) over my business while I go away.
10. Nobody would listen to the stories (to tell) by him so many times.
Question 2: Fill each of the numbered blank spaces with the most suitable preposition.
1. The old man was standing there ...... the street corner waiting ...... someone.
2. His story was  no interest .... us.
3. You must not fail to thank him ....... all he has done ........ us.
4. Today’s examinations have tired me ....... . So, I think I’ll turn ........ early tonight.
5. I don’t get ... very well......... him.
Question 3: Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only ONE word in each space.
In Britain there is a ..1.. now which people call Mother’s Day. In the old days, many girls from working-class .2. in towns and cities and from farmers’ families in the country worked in rich houses. They had to do all the .3.. and their working day was usually very long, they often worked on ..4.., too. Once a year, it was usually 5.. Sunday in March, they could visit their mothers. They went home on that day and 6. presents for their mothers and for other members of their families. They could stay at home only one day, and 7 they went back to their work. People call that day Mothering Day or Mothering 8 . Later, workers at the factories and girls who worked in the houses of rich families received one ..9 day a month, and Mothering Day became Mother’s Day. It .10.. the last Sunday in March.
Question 4: Read the text below then choose the right sentence a, b, c or d.
My house
My name is Mary and two years ago I bought a nice house to live in on my holidays. I work in the museum in London but I love to spend my holidays in the country, in the open air, near the sea.
I’m happy to have a house near the sea. It is rather far from London and I usually drive there for three hours. It’s an old house, about 100 years old, and it’s very small but very clean and comfortable. There are two bedrooms upstairs but no bathroom. The bathroom is downstairs next to the kitchen and there is a living-room where there is a lovely old fire place. In the living-room there are eight very old pictures - portraits of the people who lived in the house many years ago. Some of my friends are afraid of them. They think that these dead people visit the house at night. But I don’t think so. I’m never afraid in my house, but always happy.
There is a garden in front of the house. the garden goes down to the sea and in spring and summer there are flowers everywhere. Behind my house there are old apple trees and every autumn I have got a lot of nice red apples. I often give them to my friends as birthday presents. They are really great!
I live alone with my dog, Rex, but we have a lot of visitors. My city friends come to see me very often and we have a lot of fun together. They are always welcome! Every year we celebrate Halloween and Christmas there.
I love my house for many reasons: the garden, the flowers, the fire in the winter, but the best thing is the sea-view from my bedroom window. I enjoy the sea. 
When my holidays are over I must go back to London, so I leave my house for London. I’m never happy to the back in London. I think that someday I will leave my work and live in my country house for all my life.
a) Mary likes to go the country in summer when she is on holidays.
b) Mary bought a new house near the sea , it is only two years old.
c) Mary is a teacher and she works in a London primary school.
d) Mary hasn’t got a car and goes to her house near the sea by plane.
a) Mary bought a house near the sea and every week- end walks there for three hours.
b) Mary can’t drive a car.
c) There is no bathroom upstairs in Mary’s house.
d) There are ten bedrooms in Mary’s house, they are down- stairs.
a) There is a fireplace in Mary’s house, it is in the kitchen and Mary cooks food on fire.
b) Some Mary’s friends are afraid of the old pictures in the living- room.
c) Everyone who visits Mary’s house like the old pictures in the the living-room.
d) Mary doesn’t know what the people who lived in her house many years ago looked like.
a) Mary always happy her new country house.
b) There are no flowers in Mary’s garden because her house is near the sea.
c) Mary always give red apples to her friends because she doesn’t like red apples.
d) Mary’s house is rather old -100 hundred years. but the apple trees are young- Mary plented them a year ago.
a) Mary has got a big family.
b) Mary is happy to see her fiends in the country house only Chrismas and Haloween.
c) There is a window in Mary’s bedroom.
d) Mary has got a pet, it’s Rex , a nice and clever cat.
a) Mary hasn’t got any flowers in her garden, she has got only apple - trees.
b) Mary never gose to her new house in winter.
c) Mary is always happy when she leaves her new house for London.
d) Mary would like to live in her house for all her life.
Question 5: Fill in the blank with the right word given say, tell, speak, talk.
I am going to .............. a few words about the recent film festival.
What did you ............... ?
What did he ............... about it ?
John ............. he would be waiting for us.
Michael ............ me to ............. in the discussion.
............... lounder, I can hardly hear you.
He ............. much, but ............ little.
Question 6: Rewrite each sentence, beginning as shown, so the meaning stays the same.
1. He never has enough money.
 He always . 
2. All the other witnesses were called before Mr Nam.
 Mr Nam was .
3. You can leave only when I tell you.
 Until . 
4. Minh went home before I arrived.
 When 
5. I wish I could work in the evenings as I used to.
 I miss  
6. Please see that you post all the letters.
 Please don’t  
7. He has decided to take driving lessons.
 He has decided to learn 
8. I’m not going to pay, although I know that I should.
 While 
9. Ann felt ill, but insisted on going to work.
 Despite
10. John has done well in English, but not so well in Maths.
 While 
	----------------------------------------------------------------------------------
ĐÁP ÁN - HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 - THCS
Môn : Tiếng Anh 
ĐỀ 10
A- ĐÁP ÁN 
Question1: ( 15 points)
1. has worked / is having	6. had known
2. have been / were invented	7. would tell / like
3. was found / being entered	8. won’t be raining / leaves
4. is	9. to take
5. was	10. told
Question 2: ( 10 points)
1. The old man was standing there on... the street corner waiting for... someone.
2. His story was of no interest to. us.
3. You must not fail to thank him for... all he has done for... us.
4. Today’s examinations have tired me out... . So, I think I’ll turn in... early tonight.
5. I don’t get on very wellwith... him.
Question 3: ( 10 points)
holiday	6. bought
 families	7. then
 housework	8. Sunday
 Sundays	9. free
 one 	 10. is
Question 4: ( 6 points)
1. a	2. c	3. b	4. a	5. c	6. d
Question 5: ( 9 points)
1. say 	2. say 	 3. say	4. said	 	 5. told / speak 
6. speak	7. talks / tells
Question 6: ( 10 points)
1. He’s always short of money.
2. Mr Nam was the last witness to be called.
3. Until I tell you, you must stay or you may not leave.
4. When I arrived, Minh had gone home.
5. I miss working in the evenings.
6. Please don’t forget to post all the letters.
7. He has decided to learn how to drive.
8. While I know that I should pay, I’m not going to.
9. Despite feeling ill, An insisted on going to work.
10. While John has done well in English, he has not done so well in Maths.
B- HƯỚNG DẪN CHẤM:
- Tổng điểm toàn bài: 60 points	
- Thang điểm 20 = Điểm bài thi : 3	

Tài liệu đính kèm:

  • docDE THI HSG 9 Cuc hay.doc